Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Περί καλλιτεχνικού ξεπουλήματος

Το παρόν είναι απάντηση σε ένα σχόλιο στο fb από τον διάσημο πλέον Mikeius και αν και δεν συνηθίζω να απαντάω γιατί βαριέμαι ανελέητα τη μάχη με τα θηρία της βλακείας, εδώ το έκανα γιατί ήθελα από καιρό να το πιάσω το ζήτημα.

*Nα ξεκαθαρίσω για τις όποιες παρεξηγήσεις ότι το σχόλιο δεν ήταν κατά του Μικέους ήταν απάντηση στη βλακεία άλλων.

Το λοιπόν ορίστε:


"Λοιπόν, ακολουθεί επιμορφωτικό σεντόνι οπότε όσοι θέλετε να καταλάβετε πέντε πράγματα παραπάνω το διαβάζετε, οι υπόλοιποι αράξτε στα κυβικά σας δεν παίζει πρόβλημα.

Όποιος παράγει έργο, αξίζει να πληρώνεται γι αυτό. Τελεία. Έτσι λειτουργεί ο κόσμος, τι να κάνουμε τώρα. Είτε σερβιτόρος, είτε αθλητής, είτε τραγουδιστής.

Στην πλειοψηφία τους οι καλλιτέχνες (δηλαδή αυτοί που ασχολούνται με τα "καλλιτεχνικά", άρα και ο Mikeius) παράγουν έργο τζάμπα. Γιατί έτσι λειτουργεί επίσης  κόσμος, τι να κάνουμε τώρα.

Στη σπάνια περίπτωση που ένας (από τους 10.000) καλλιτέχνης αποκτήσει μιας μορφής αναγνωρισιμότητα μέσα από το έργο του, αρχίζει το κοινό να τον αναγνωρίζει και να ζητάει κι άλλο.

Αυτόματα, το ισοζύγιο προσωπικού κόστους για παραγωγή αυτού του έργου (στο οποίο συνυπολογίζονται προσωπικός χρόνος και ευθύνη καλλιτεχνικού προϊόντος κλπ κλπ) και χρόνος για να ζεις, αρχίζει και γέρνει απότομα αρνητικά γι'αυτόν.

Κοινώς: Ο χρόνος που έχεις να διαθέσεις στον εαυτό σου, στην οικογένεια σου, στους φίλους σου και φυσικά στην πραγματική δουλειά σου (δηλαδή αυτή που σου πληρώνει το νοίκι και τους λογαριασμούς) μειώνεται ΡΑΓΔΑΙΑ.

Εκεί έρχεται η μεγάλη απόφαση: Αφιερώνω τη ζωή μου σε αυτό που το κοινό μου απολαμβάνει ή όχι; Παρατάω τα πάντα για ένα χρονικό διάστημα ώστε να ασχοληθώ με αυτό; Με γεμίζει τόσο αυτή η ενασχόληση ώστε να της αφιερωθώ; Μιλάμε για το χρόνο σου και τη ζωή σου.

Αν απαντήσεις θετικά σε αυτό, οφείλεις να το στηρίξεις 100%. Έστω και 1% πίσω να κάνεις θα σου γυρίσει μπούμερανγκ.

Ο καλλιτέχνης δεν έχει πλέον δουλειά "κανονική" για να μη μπει φυλακή όταν αρχίσουν τα χρέη να μαζεύονται. ΠΡΕΠΕΙ να πληρώνεται γι' αυτό που προσφέρει. Αν δεν πληρώνεται, θα σταματήσει να το κάνει και θα επιστρέψει στην "κανονική" δουλειά του.

Άρα ο καλλιτέχνης οφείλει να εξερευνήσει όλες τις πιθανές οδούς που μπορούν να του προσφέρουν μια κανονική ζωή.

Όταν έχεις απήχηση σε κοινό, σε πλησιάζουν μοιραία εταιρείες και σου λένε "Κοίταξε, σου πληρώνω μεταφορικά για το τάδε show (λέμε τώρα) και μ'αφήνεις να βάλω μια αφίσα με το όνομά μου στο τάδε μέρος."

Κι εδώ ξεκινάει το πανηγύρι. Διότι εδώ αρχίζει η μπουρδολογία. Ξεπουλήματα και μαλακίες. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και καμία μα καμία εταιρεία δε θα βάλει χέρι στον καλλιτέχνη και το έργο του, τουλάχιστον στο βεληνεκές του κοινού της Ελλάδας - no offence guys -.

Οι θεωρίες συνωμοσίας προκύπτουν από το γεγονός ότι το κοινό "αγαπάει" να βλέπει το έργο του καλλιτέχνη. Κι εδώ έρχεται και το άλλο θέμα.

Όταν βλέπεις ένα βίντεο στο Youtube, έχεις πατήσει ένα μικρό κουμπάκι που λέει "I agree". Συμφωνείς στην προβολή διαφημίσεων πριν από κάθε βίντεο ώστε να στηρίξεις το έργο των καλλιτεχνών.

Άρα,όσο ξεπουλημένος είναι ο καλλιτέχνης, άλλο τόσο είναι και το κοινό του.

Δε διαφωνώ, είναι πολύ βολικό να κάνεις ένα κλικ και να ΑΠΑΙΤΕΙΣ προϊόν, έργο.

Αλλά πριν το κάνεις, σκέψου ότι ΑΠΑΙΤΕΙΣ από έναν άνθρωπο να αντλήσει ώρες απ΄τη ζωή του για να κάνει κάτι το οποίο εσύ θα δεις ΤΖΑΜΠΑ από μια οθόνη προς προσωπική σου τέρψη. Και μετά θα κάνεις και κριτική.

Οπότε, χαλαρώστε, αφήστε τον οποιονδήποτε να κάνει το έργο του και η ζωή συνεχίζεται. Τα βίντεο θα είναι πάντα εκεί για να τα γουστάρετε και να κάνετε χαβαλέ και ο χ,ψ Μιχάλης θα έρθει κι από την πόλη σου να τον δεις και να του πεις "Μπράβο," "Δε μου άρεσε", "Άντε γαμήσου", "YOLO" και τα σχετικά.

Αν σου αρέσει ένας καλλιτέχνης, απλά τον στηρίζεις. Τον κριτικάρεις, σαφώς, σε κάθε του βήμα και είναι ένα φορτίο που ΟΦΕΙΛΕΙ να το σηκώσει.

Γιατί μην ξεχνάτε, εσείς όλοι είναι που κρίνετε τη μοίρα του Μιχάλη, του Παντελίδη, του Χατζηγιάννη ακόμα και της Μενεγάκη. Αν κλείσετε τα pc σας και τις τηλεοράσεις, ΟΛΟΙ αυτοί σταματούν να υπάρχουν.

Οπότε,έχοντας αυτό το εξαιρετικά δυνατό όπλο στα χέρια σας,  μη σπαταλάτε pixel. Σκεφτείτε και πάρτε θέση ανάλογα.

Over & out"

Δεν υπάρχουν σχόλια: