Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

4X - eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate (μέρος γ')

Για τους άσχετους, θα εξηγήσω με υστερόγραφο στο τέλος. Για τους σχετικούς δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φαντάζεστε. Αφού έχουμε πιάσει όλους τους εγκέφαλους σε αυτόν τον πλανήτη, ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε με πραγματικά τεράστια μυαλά... Αναπόφευκτα όμως θα πρέπει να πάρει και η μπάλα και κανα δυο μαλάκες αλλά τι να κάνουμε αυτά έχει η ζωή. Γενικά έχω μια τάση να σιχαίνομαι και να οικτίρω τα και καλά "ανοιχτά" μυαλά τύπου κομμουνιστές, κεντρο - αριστεροί (κοινώς κομμουνιστές που γουστάρουν χρήματα), αναρχικοί και δε συμμαζεύεται.

Εχω πει και ξαναματαπεί ότι σας βρίσκω όλους τόσο μα τόσο ανελέητα δήθεν. Οι μεν κομμουνιστές πιστεύουν ότι όλοι είμαστε ίσοι. Ναι, έχουμε ακριβώς τα ίδια δικαιώματα. Σαφώς και είμαστε όλοι carbon based life forms για να το επεκτείνω και λίγο αλλά πραγματικά δε μου λέει κάτι. Είχα μια συζήτηση με μια φίλη οικογενειακή, σαφώς κομμουνίστρια αλλιώς δε θα είχε νόημα να την αναφέρω η οποία μέσες άκρες μου έλεγε το εξής: Δεν υπάρχουν ιδιοφυίες, δεν υπάρχουν ταλέντα, όλοι είμαστε ίδιοι. Της φέρνω παράδειγμα έναν καταπληκτικό παιδί και συμφοιτητή μου (Γιώργο συγγνώμη, αλλά πρέπει να σε παινέψω...!) που ειναι απίστευτο μυαλό.Είναι γεννημένος χημικός ρε παιδί μου... Σπάνια βλέπεις τέτοια ταλέντα. Και της εξηγώ ότι αυτό το παιδί, δε θα έπρεπε να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με μένα. Είναι κλάσεις ανώτερα και το μυαλό του αλλά και ο κόπος που κάνει. Γιατί να κάνουμε την ίδια δουλειά και να πληρωνόμαστε το ίδιο ενώ είναι σαφές ότι αξίζει πολλά παραπάνω; Η απάντηση; Δεν υπάρχουν ταλέντα και ιδιοφυίες, όλοι είμαστε το ίδιο... Δε σχολιάζω. Στην κρίση σας.

Τώρα με αναρχικούς και κεντρο-αριστερούς νομίζω δε χρειάζεται να ασχοληθώ. Υποκριτές.-

Όπως καταλαβαίνετε, οι περισσότερες ιδεολογικές συρράξεις που εμπλέκονται με τα κοινά έχουν ως κεντρική ιδέα το διαμοιρασμό του πλούτου, τη στήριξη του λαού και την παροχή ζωής υψηλής ποιότητας. Και φυσικά ολα αυτά με το αζημίωτο για να μπορούν να τα αρπάζουν. Πάρτε το χαμπάρι αριστεροί σκατομαλάκες και δεξιά φασιστόμουτρα. Ένα και μόνο οικονομικό σύστημα μπορεί να στηρίξει την κοινωνία με τη σημερινή της δομή. Ο καπιταλισμός! Ω, ναι θα πλέξω εγκώμιο και σε όποιον δεν αρέσει να σταματήσει να διαβάζει εδώ και να πάει σε συλλαλητήριο του Π.Α.Μ.Ε.

Όπως και στη φυσική, για να υπάρξει ροή ρεύματος σε μια ηλεκτρική πηγή είναι απαραίτητη η ύπαρξη της λεγόμενης διαφοράς δυναμικού. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον καπιταλισμό. Οι λίγοι έχουν τον πολύ πλούτο και υπόλοιποι, τέσσερα κιλά αρχίδια που μπορούν και τα βγάζουν πέρα με φραγκοδίφραγκα για μισθό κάθε μήνα. Άμεσα λοιπόν δημιουργείται μια καταπιεσμένη μάζα. Οι καταπιεσμένες μάζες έχουν το μεγάλο ατού του να ρίχνουν κυβερνησεις όποτε γουστάρουν αλλά και το τεράστιο μειονέκτημα να ελεγχονται σχετικά εύκολα. Μεγάλα όπλα του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος η θρησκεία και η διαφήμιση.(με τη γενικότερη έννοια)

Δημιουργία αναγκών + υπόσχεση για λύτρωση = ζόμπι

Ο λαουτζίκος παλεύει για να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες και ξεχνάει το λεγόμενο big picture. Πραγματικά ιδιοφυές. Βγάζω το καπέλο μου σε όλους. Και το καλύτερο απόλα; Ο καπιταλισμός επιτρέπει την κοινωνική στρωμάτωση ανάλογα με την οικονομικη κατάσταση. Γιατί πολύ απλά δεν πειράζει αν έχει κάποιος λεφτά. Δεν τους ενδιαφέρει. Ακόμη και ο Ωνάσης ήταν μια τρίχα από τα αρχίδια της Federal Union, της Union Carbide, της ΒΡ και η λίστα απλά συνεχίζει ασταμάτητα... Ο καπιταλισμός δίνει τόσο έξυπνα την ευκαιρία σε οποιονδήποτε να αποκτήσει δόξα και χρήμα και τελικά έιτε φτωχός είτε πλούσιος, είτε κεφάλαιο είτε προλεταριάτο που απλά γίνεται εμμονή στους φτωχότερους να γίνουν πλουσιότεροι. Και οι πλούσιοι; Μαντέψτε! Μα φυσικά οι πλούσιοι είναι πολύ απασχολημένοι στο να ικανοποιούν τις ανάγκες που τους έχει δημιουργήσει στο κεφάλι το μάρκετινγκ!

Καταπληκτικό;

2 σχόλια:

ephee είπε...

ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ!

...μήπως ξέχασες το υστερόγραφο;

A, by the way, στην οικογενειακή φίλη θέλω να με συστήσεις, έχω κάτι ιστοριούλες να της περιγράψω από την πρώην Γιουκοσλαβία, η οποία δεν είχε και το πιο hardcore σύστημα..

Sacred Chemist είπε...

Μάλλον υπάρχει και μέρος δ' οπότε το αφήνω για το τέλος τέλος που θέλω να προσθέσω κι άλλα...

Ε, θα γίνει κι αυτό, θα κατέβω σε κάποια φάση με το έτερον ήμισυ... :P