Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Αντί ευχών

Έχω φάει. Λέω να ανοίξω και μια μπύρα για το καλό. Γιατί το διάβασμα πρέπει να αργήσει λίγο ακόμη.

Ατελείωτες ερωτήσεις βασανίζουν το μυαλό μας καθημερινά. Ας πούμε, όταν ανοίγεις τη μπύρα με το πηρούνι είναι απαραίτητο να λερωθείς; Αν λερωθείς θα κοπείς αφού χαλάσει το πηρούνι ή δεν παίζει ρόλο;
Όταν πλένεις πιάτα με το Fairy, γιατί σταματάει να δουλεύει στα 5 πιάτα ενώ στο Bιλαπάχο πήγαινε γαμιόντας; Στη Βιλαρίπα τρίβουν ακόμη ή τους πήγαν κανα μπουκάλι Φέρυ μετά το γύρισμα;
Αν οι δεινόσαυροι υπήρχαν ακόμη, θα είχε γυριστεί το Jurassic Park;

Τώρα που ξέρουμε για το Higgs, τα προηγούμενα sci-fi έργα (βιβλία, ταινίες, κλπ) είναι ανώριμα και πρέπει να τα κάψουμε;

Αν δεν υπήρχε η θρησκεία που θα ήμασταν τώρα;

Να πω την αλήθεια, δεν ξέρω. Δε μου αρέσει αυτή η μόδα τελευταία που όλοι βγαίνουν και δηλώνουν "atheists" και proud κιόλας, γιατί αν δεν το κάνεις το γαμημένο το Like δε θα είσαι τόσο cuule και een όσο οι  υπόλοιποι. Περισσότερο γιατί το να δηλώνεις ότι ο θεός τέλος πάντων δεν είναι κάπου κοντά όσο και να τον ψάχνουμε δε σε κάνει τρούλη άθεο. Και βασικά, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν γίνεσαι ξαφνικά κανα σπουδαίο φιλοσοφημένο ατόπημα της φύσης παγιδευμένο σε μια ανιαρή και θλιβερή πραγματικότητα με το να δηλώνεις "άθεος". Δεν είναι κοινωνική αναβάθμιση σε Humanoid v.2.01 όπως και να το κάνουμε. (Στο v.2.00 πήγαμε με στα Ζμαρτφονς)

Κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει την ανάγκη για πίστη. Όλοι πιστεύουμε σε κάτι. Έστω κι αν αυτό είναι η μαθηματική πιθανότητα του να μαζέψεις αέρια αν φας φασολάδα. Το belief system είναι ωραίο. Το θέλουμε. Στην τελική αν δεν πιστεύεις ότι άυριο θα ξημερώσει και το POV σου δε θα χαθεί απο το σύμπαν, έχεις μανιοκατάθλιψη και θα φουντάρεις από κανα οικοδόμημα σε ανύποπτο χρόνο. Όλοι πιστεύουμε.

Τώρα το αν πιστεύεις στην καινούρια ταινία του Παπακαλιάτη ή σε έναν αόρατο μουσάτο με ένα περιστέρι κι έναν άλλο μουσάτο δίπλα να κανουν "αοοουυυμ" σε Σι Ύφεση ή σε έναν ευτραφή χρυσό κύριο ή στον ίδιο τον Κθούλου (ω ναι, η τρέλα πάει και στα βουνά και στα λαγκάδια και παντού) αυτό είναι άλλο θέμα. Δε μπορείς να κατηγορείς την ανάγκη του ανθρώπινου είδους για οργανωμένη πίστη. Είναι ζωώδες δε λέω. Και λίγο κακό. Αλλά εδώ το Gangnam Style έπιασε 1 δις (πρόσεξε, το ψηφίο "1" και 9 μηδενικά από πίσω) βιούζ στο ΕσύΣωλήν, η υπόσχεση για αιώνια ζωή μετά θάνατον δε θα βρει followers;

Κι από τη στιγμή που ο μέσος 30άρης Έλληνας δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του για το πόσο ταλεντάρες και ήρωες του πενταγράμου είναι ο Παντελίδης και η Πάολα γιατί θα πρεπε δηλαδή ο Ισλαμιστής από την πάλαι ποτέ ζάπλουτη Περσία να σ' αφήσει να του πας κόντρα στις 72 παρθένες; (με αυτόματη παρθενοραφή)

Θέλω να πω, αν πρέπει ο "αθεϊστής" να κάνει κάτι είναι να σκάσει. Να σταματήσει να μιλάει. Να στρώσει ποπουδάκο κάτω και να μελετήσει σοβαρά την πορεία των επιστημών, των επεκτατικών πολέμων, της ανθρωπότητας ωσάν σύνολο μωρ' αδερφέ και να δει ότι χωρίς τη θρησκεία δε θα πηγαίναμε πουθενά. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Βέβαια θα 'μασταν σίγουρα περισσότεροι (μιλάμε για ΠΟΛΥ αίμα). Για το πιο έξυπνοι δεν ξέρω.

Το να διαδόσεις έναν πιο ελεύθερο τρόπο σκέψης είναι περίεργο, επικίνδυνο και αφοριστικό επίσης. Δε μπορεί να δημιουργήσουμε μια θρησκεία από το πουθενά: "Τη θρησκεία των αθεϊστών". Αν κάτι οφείλει να συμβεί μέσω του atheism και της λοιπής αηδίας που έχει γίνει μόδα, είναι να καταστεί κατανοητό το γεγονός ότι η άρνηση της ύπαρξης ενός ανώτερου όντους με τη μορφή θεότητας είναι απόρροια της ψυχοσύνθεσης/παιδείας/αγωγής/μόρφωσης/ιδιοσυγκρασίας ενός ατόμου.

Είναι έργο ατομικό και όχι συλλογικό, εσωτερικό και όχι καγχαστικό και πομπώδες και σε καμία περίπτωση δεν επιδέχεται προσυλιτισμό. Οι αηδίες που κοροϊδεύουμε δηλαδή.

Δε μπορώ και δε θέλω να κάτσω να παραθέσω επιχειρήματα σχετικά με τη χρησιμότητα της θρησκείας σήμερα. Είναι μάλλον μηδέν. Έχουμε φτάσει στο σημείο που αποτελεί πλέον τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Ίσως θα ήταν καλύτερα να εξαφανιστούν οι θρησκείες από τον πλανήτη Γη. Αλλα αυτό όχι τόσο για να έρθει ο Διαφωτισμός 2, αλλά περισσότερο για να σταματήσουν μεγάλες μερίδες του ανθρώπινου πληθυσμού και άπειρα διακρατικά συμφέροντα να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.

Πίστευε και μη ερεύνα και τα σημεία στίξης τα αφήνω στη δική σας κρίση.

Α, και καλή χρονιά ρε.

9 σχόλια:

Nick είπε...

Συμφωνώ. Εξάλλου μία είναι η αλήθεια και είναι αυτή όπως την περιγράφουν τα πεντανόστιμα ιερά μακαρόνια του flying spaghetti monster :p

Και αν δεν πιστεύεις σε αυτό θα καείς αιώνια στην καρμπονάρα.

Sacred Chemist είπε...

Μια μπολονέζ ρε παιδιά, παχαίνει λιγότερο! :Ρ

Ε ναι μωρέ, πάνε και φανατίζονται οι "άθεοι". Βασικά το χειρότερο είναι ότι αυτοαποκαλούνται "αθεϊστές". Δηλαδή, τι σκατά;

Υ.Γ. Να θυμηθώ να αφήσω σχόλιο σε ένα γαμάτο άρθρο που έγραψες και δεν είχα χρόνο να σχολιάσω.

Nick είπε...

:)

Συμφωνώ ότι δεν μπορείς να επιβάλεις στον άλλο να εγκαταλείψει ένα ολόκληρο σύστημα πεποιθήσεων με το οποίο έχει μεγαλώσει, είναι πολύ βίαιο και βασικά δεν δουλεύει.

Οι οργανωμένες θρησκείες και οι...εεμμμ... "ιστορίες" τους θα ξεπεραστούν όπως λες μέσα από την συλλογική παιδεία/πρόοδο, κάτι που με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες είναι μάλλον απίθανο :/

Από την άλλη, όπως έλεγε και ο Hitchens, δεν μπορείς να κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια και να ανέχεσαι τις εφορμήσεις της "μοντέρνας" θεοκρατίας!

ephee είπε...

Λατρεμένε, λίγο με απασχολεί αν το να δηλώνεις άθεος έχει γίνει μόδα. Ίσως γιατί εγώ δεν έχω πάρει χαμπάρι τέτοια μόδα, εφόσον απέχω από το όλο πανηγυράκι που λέγεται social networking.
Δε με νοιάζει τόσο να δηλώσουν ξαφνικά μια μέρα ΟΛΟΙ άθεοι, όσο το να γίνουν μικρές ανατροπές στις καθημερινές θρησκόληπτες συνήθιες. Π.χ. θα'θελα κάπως να ξεστραβωθούν τα χαϊβάνια και να μάθουν πως με τη βάφτιση δεν αποκτάς όνομα, αλλά θρησκεία. Πως με την ταφή δεν "συμμορφώνεσαι στη φύση", γιατί μετά τα κόκκαλά σου, έτσι κι αλλιώς περνιούνται από οξύ.

Όντως δε μπορεις να ξέρεις τι θα'χαμε γίνει χωρίς τα δόγματα να μας κατευθύνουν, αλλά είμαστε πλέον στην εποχή της γαμημένης της λογικής! Δε μπορείς να κάνεις 18 εγγυμοσύνες επειδή είδες στον ύπνο σου τον άγιο! Στις 17, όσο έχει μήτρα ο άγιος, άλλο τόσο θα'χεις κι εσύ!

Κι αν υπάρχει ένας λόγος να το αφήσουμε πίσω μας όλο αυτό, είναι ΚΑΙ για οικονομικούς λόγους. Σκέψου το.

Καλή χρονιά είπαμε, δεν είναι και για χόρταση! Άντε και σέρνεται γαστρεντερίτιδα:p

Sacred Chemist είπε...

Μαζί σου. Ειδικά στα οικονομικά.

Έλα μωρέ ευχές είναι αστες να υπάρχουν...!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μια φράση που λένε στη χώρα των Βάσκων: "Οι πάπιες κλαίνε μόνο μια φορά". Σκεφτείτε το.

Sacred Chemist είπε...

Δεν είμαι σίγουρος για το αν η φιλοσοφία του Πάνου πάει σε μένα ή σ' αυτούς που "κράζω"

Ανώνυμος είπε...

Πάντως δεν ήμουν κακοπροαίρετος, αν αυτό απορείς..

Sacred Chemist είπε...

Α, όχι δεν το βλέπω έτσι. Μπορεί να εντόπισες κάτι στο κείμενο που δεν το βλέπω.

Και γαμώ τις εκφράσεις.

Τι ναρκωτικά παίρνει αυτή η ομάδα :Ρ