Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Της δικαιοσύνης ήλιε, κάνε πέρα. Με τυφλώνεις.

Σχεδόν ποτέ δεν τάσσομαι υπέρ κάποιας συγκεκριμένης, στείρας θεώρησης πραγμάτων. Αυτό γιατί πιστεύω ότι η "αλήθεια" σπανίως γέρνει συστηματικά αλλά και ολοκληρωτικά προς μια πλευρά. Βέβαια τίθεται το θέμα του κατά πόσο είναι θεμιτή η απόκτηση μιας αλήθειας και ορισμένες φορές, όσο και αν δε μου αρέσει καθόλου να το παραδέχομαι, και η δημοσιοποίησή της.

Καλώς ή κακώς περίπου δέκα εκατομμύρια νοματέοι έχουμε την υποχρέωση (πολλοί από μας γιατί δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς) να ανήκουμε σε ένα κοινωνικό σύνολο με την ονομασία "Ελλάδα". Διστάζω να το αποκαλέσω "κράτος" καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι τείνει περισσότερο προς την έννοια "φαρσοκωμωδία απείρου κάλους" παρά προς οτιδήποτε άλλο. Θεωρώ πως ο όρος "κοινωνικό σύνολο" μέσα στη γενικότητά του αποτυπώνει αρκετά πιστά την Ελλάδα. Ειρωνία;

Εξακολουθώντας τη λογική του "καλώς ή κακώς", θα πω ότι έχουμε καθήκον παύλα υποχρέωση να δηλώνουμε υπακοή σε ένα άλφα νομικό σύστημα. Το οποίο, με την παραπάνω λογική πάντα, αποφάσισε να είναι πάρα πολύ αυστηρό σε θέματα οπλοφορίας, οπλοκατοχής, οπλοχρησίας. Επίσης αποφάσισε να είναι πάρα πολύ αυστηρό απέναντι σε εγκληματικές ενέργειες οποιουδήποτε τύπου. Τα white collar crimes δε συμπεριλαμβάνονται προφανώς. Μπάτε σκύλοι αλέστε. 

Δε μπορώ να καταλάβω τη μανία των ανθρώπων με το καλούπωμα. Δε βρίσκω -πέρα από κάποια πολύ αυστηρά, δικά μου πλάισια- καθόλου χρήσιμο το να τάσσεται κανείς ολοκληρωτικά υπέρ/κατά του οτιδήποτε. Δεν είναι κακό. Δείχνει ανοιχτό μυαλό και σκεπτόμενα όντα. Οι παράμετροι είναι πολλές και αβάσταχτες όσον αφορά τον υπολογισμό τους. Δεν είμαστε ρομπότ. Όσα περισσότερα μπορούμε να επεξεργαστούμε, τόσο το καλύτερο για μας.

Αυτό που ξέρω είναι ότι το εν λόγω κοινωνικό σύνολο έχει μια τάση να δημιουργεί "ήρωες" κάθε είδους που τους πλασάρει μετά για φάγωμα προς αποβλάκωση του ίδιου του του εαυτού. Θα μου πεις, είχε δίκιο ο τύπος που μπήκε να ληστέψει και έκανε ότι έκανε; Όχι, φυσικά. Θα σου πω όμως ότι τούτο δω το Σύνταγμα, δεν είναι west side yo, ούτε δρομολογείται από αμερικανικές λογικές τύπου
"Get the hell out of my property" Αυτά στo εκάστοτε blockbuster. Εκεί πιάνουν. 

Εδώ η ανθρωποκτονία εξ αμελείας τιμωρείται. Και δεν ανέχομαι να δημιουργείται ήρωας ένας δυνάμει δολοφόνος. Χίλια δίκια να έχεις, σ'αυτό το σύνολο, όταν σκοτώνεις τιμωρείσαι. Γι αυτό, θα ήταν καλό να κρατάνε μικρό καλάθι οι φανατικοί παντός είδους γιατί από Κωλοκοτρώνηδες και Σεϊχηδες μπουχτίσαμε. Να βρούμε και καναν ακριβοδίκαιο Μακρυγιάννη. Μια στο τόσο βοηθάει.

Όχι, τίποτ' άλλο, να ξέρουμε δηλαδή και τι είναι καλό αλλά και πότε είναι καλό να πηγαίνουμε να κοινωνάμε. Μην μας βρει καμιά διαβολική πιρούνα στον πωπό και γρατζουνιστούμε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: