Image by Jules Stoop via Flickr |
Πριν ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ειδικός και ότι δεν πρόκειται να θέσω το θέμα της ύπαρξης εξωγήινης ζωής να πω απλά ότι τρελαίνομαι σχεδόν με ότι έχει να κάνει με το σύμπαν, την κοσμολογία γενικότερα και φυσικά αν είχα ένα μισθό της τάξεως των 1000 ευρώ θα έδινα σίγουρα 100 από αυτά κάθε μήνα για βιβλία σχετικά με το σύμπαν.
Συνεχίζω. Δεν είμαι ειδικός και δεν πρόκειται να θέσω το θέμα της ύπαρξης εξωγήινης ζωής. Ξεκαθαρίστηκε. (ελπίζω). Εκεί που γουστάρω να κολλάω είναι όταν μου τριβελίζει τον εγκέφαλο μια άτιμη απορία. Άραγε, ως ανθρώπινο είδος (και μιλάω μόνο για το ανθρώπινο είδος, θα εξηγήσω γιατί) τα κάναμε όλα "σωστά";
Τι θέλω να πω.
Η όλη εξελικτική πορεία της ζωής, δεδομένου ότι είναι μια αρκετά αργή διαδικασία, αφήνει την τρομερή και φοβερή απορία: Δύναται να καλουπωθεί; Η ζωή γενικότερα είναι κάτι το δεδομένο; Προσέξτε, δεν εννοώ δεδομένο με την έννοια του σίγουρου, εννοώ δεδομένου με την έννοια ενός πειράματος. Ούτε αυτό είναι ξεκάθαρο. Αν πάρουμε τη συνθήκη της ζωής σε έναν πλανήτη, δε θέλω να εξετάσουμε το αν θα εμφανιστεί ή όχι. Θέλω να αναρωτηθούμε αν από τη στιγμή που θα εμφανιστεί και μετά, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Θα μου πείτε, "τι λες βρε ζώον".
Μισό.
Να θέσουμε τις βάσεις. Δε θα πάρουμε έναν οποιονδήποτε πλανήτη. Κάπου στο σύμπαν υπάρχουν αρκετά μεγάλες πιθανότητες (στατιστικά πάντα) να υπάρχει ένας πλανήτης με οικολογικό σύστημα αρκετά κοντά στο δικό μας. Όποιος διαφωνεί να κάνει google αυτό : (ή ας πατήσει στο λινκάκι)
--> Hubble deep field experiment <--
και να σκάσει. Το αρκετά κοντά μας αρκεί γιατί πριν 50.000 χρόνια μια χαρά άνθρωποι υπήρχαν αλλά και οι θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη, και η σύσταση της ατμόσφαιρας ήταν διαφορετικοί κλπ κλπ κλπ. Το αρκετά κοντά μας κάνει θαρρώ. Έστω ο Γα λοιπόν, ο μικρός μας πλανήτης. Εκεί υπάρχει ζωή. Δεδομένο. Τελεία και παύλα.
Το τι ζωή δε μας ενδιαφέρει. Και αυτό γιατί; Γιατί ο πλανήτης μας απέδειξε ότι τα ερπετά είναι κλάσεις ανώτερα από τα θηλαστικά αν και δεν προτιμώνται σε περιπτώσεις που ένα θηριώδες βότσαλο επιλέγει να παίξει συγκρουόμενα με τον πλανήτη. Τα θηλαστικά επιβίωσαν οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις μάλλον το στοίχημα είναι χαμένο.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η ζωή από μικρόβιο σε γαλάζια φάλαινα είναι μια πάνω κάτω στάνταρτ διαδικασία. Είναι μια τελείως λάθος υπόθεση, αλλά κουβέντα να γίνεται. Οι μεταβλητές είναι εκπληκτικά πολλές και εγώ θέλω απλά να ακούσω σκέψεις και έχω αρχίσει να κουράζω το τελευταίο δεκάλεπτο. Υπομονή.
Έστω ότι εμφανίζονται ανδροειδή με κοκονιό και περιέργεια για τα θεία και τα ξαδέρφια, περιέργεια για τα πάντα όλα. Τι βαθμό συγγένειας θα έχουμε ως κοινωνίες; Αν υποθέσουμε ότι ως είδος θα είμαστε σχεδόν ίδιοι και οι πλανήτες σχεδόν ίδιοι (θα έλεγα απόλυτα ίδιοι αλλά δε θέλω, με χαλάει) πόσο "καλοί" ήμασταν ως εξέλιξη;
Ανακαλύψαμε άραγε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να πετύχουμε κάποια πράγματα συναρτήσει της τεχνογνωσίας; Είναι λογικό να καίμε κάρβουνο όταν χρειάζεσαι πολυμερή για να συλλέξεις ηλιακή ενέργεια.
Πόσο αποδοτικοί ήμασταν με το υλικό που μας δόθηκε (και μιλάω για τη νοημοσύνη μας) και κατά πόσο θεωρείτε ότι το εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρον; Πόσο συγγενείς θα ήμαστε με τους extra terrestials;
Περιμένω τον πανικό των comments :P
5 σχόλια:
Αυτό ήθελα να σχολιάσω και τό'βρισκα κλειστό. Επιτέλους με ξεφίμωσες και πήγα να σκάσω!
Λιεπόν άκου:
Μου τη δίνει (με την καλή την έννοια) η εκδοχή του Joe Rogan που περιγράφει τον άνθρωπο ως έναν μικροοργανισμό που αποστολή είχε να μολύνει τον πλανήτη. Μπορεί να ακούγεται ρηχό-απαισιόδοξο-ηλίθιο όπως η μούχλα στο σάντουιτς, αλλά αν δεχτείς πως και οι μικροοργανισμοί για τα δικά τους δεδομένα δεν είναι και τόσο "μικρο", ίσως θα μπορούσες να βρεις και τη λογική στη θεωρία του Rogan.
Από την άλλη, το αποσπασματάκι περί περιέργειας για τα "θεία και τα ξαδέρφια" είναι κάτι που έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον ψηλό. Φαντάσου να'χεις τον εξτρατερέστριαλ απέναντι, και να τον ρωτάς "Τι θρησκεία έχετε στο χωριό σου;".. κι αυτός να μην καταλαβαίνει χριστό. Στη σκέψη και μόνο αποκτάω μια πελώωωωωρια λαχτάρα για μετανάστευση σε λιγότερο πολιτισμένους πλανήτες!
Ωχ, ξεθύμανα!
Περί μεγέθους chek diz out http://en.wikipedia.org/wiki/Stromatolite
Περί θρησκείας ψιλοχέστηκα να σου πω. Όπως το πες το φαντάζομαι.
Η άλλη ερώτηση με "καίει"!
Κατά πόσον ειμαστε intelligent ή μολύνουμε ή whatever;
Το "δείκτη νοημοσύνης" τον αφήνω σ'αυτούς που τον εφηύραν, προσωπικά νομίζω πως είμαστε intelligent μόνο για τα δικά μας δεδομένα. Σα να λέμε ο μονόφθαλμος στους γκαβούς ένα πράμα..
Μάλλον μολύνουμε, δυστυχώς.
Σύμφωνα με τον Dawkins εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=CMJFfaKZXRs μπορεί απλώς η λεκτική νοημοσύνη να είναι απλώς ένα φέιλ ατέμπτ της εξέλιξης, με άλλα λόγια να μην δύναται να οδηγήσει σε κάτι με μεγάλη διάρκεια όπως π.χ. οι δεινόσαυροι. Πιστεύω οι εξ'απ'εδώ, αν υπάρχουν, σκέφτονται-λειτουργούν με τελείως διαφορετικό τρόπο
Ωραίο αυτό. Πολύ ωραίο θα έλεγα. Έτσι κι αλλιώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν αποδείξει ότι η τηλεπάθεια σίγουρα δεν είναι κάτι το τόσο τρελό. Αρκεί να είσαι διαθέσιμος να υποστείς στο σωτήριον έτος 3405 ένα πακέτο από απίστευτες εγχειρήσεις. Αλλα, to me, it seems utterly plausible.
Πιστεύεις όμως στην επικράτηση του δίποδου; Όσο κουφό και να φαίνεται, η χρήση 4 ποδιών είναι εξέλιξη σε σχέση με τη χρήση 2. Κι όμως, η χρήση των χεριών και του αντιτακτού αντίχειρα μας έφτασε ως εδώ...
Δημοσίευση σχολίου